Pomiń nawigację

Nowe produkty i inwestycje

Implementacja nowej technologii wypieku pieczywa półcukierniczego z wykorzystaniem metody chłodnego rozrostu ciasta

Beneficjent

Piekarnia Warowny Spółka Cywilna Siwek Agata, Warowny Dariusz

Wartość projektu

2 869 650,00 PLN

Wartość dofinansowania

1 413 000,00 PLN

Programu operacyjny

Polska wschodnia

Działanie

Wdrażanie innowacji przez MŚP

Opis projektu

Realizowany przez przedsiębiorstwo projekt polegał na wdrożeniu nowej technologii wypieku.

W ramach realizacji zadania, przedsiębiorstwo zakupiło nowoczesne piece oraz maszyny do produkcji wyrobów cukierniczych, wytwarzanych z zastosowaniem technologii powolnego rozrostu ciasta. Po wyrośnięciu, produkty są schładzane i w takiej postaci rozwożone do sklepów firmowych, gdzie są wypiekane w ilościach odpowiednich do zapotrzebowania. Wdrożona technologia jest własnością przedsiębiorstwa.

Wdrożenie na rynek nowej gamy produktów, przyczyniło się do ustanowienia nowych norm dotyczących jakości sprzedawanych wyrobów. Wypiekanie produktów na miejscu niesie ze sobą wiele korzyści dla konsumentów: produkty dłużej utrzymują świeżość, są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Komputerowe sterowanie procesem, pozwala na zachowanie powtarzalności wyrobów. Nowa metoda stanowi innowację produktową nie tylko na rynku lokalnym, ale w skali kraju.

  • Nazwa poddziałania: 1.3.1 Wdrażanie innowacji przez MŚP
  • Nazwa projektu: Implementacja nowej technologii wypieku pieczywa półcukierniczego z wykorzystaniem metody chłodnego rozrostu ciasta
  • Nazwa beneficjenta: Piekarnia Warowny Spółka Cywilna Siwek Agata, Warowny Dariusz
  • Wartość projektu: 2 869 650,00 zł
  • Wartość dofinansowania: 1 413 000,00 zł