Pomiń nawigację

Nowe produkty i inwestycje

Zakup proinnowacyjnych usług w celu wdrożenia innowacyjnej mieszanki mąk bezglutenowych do produkcji makaronów, ciast i pieczywa

Beneficjent

Fabryka Makaronu Sp z. o.o.

Wartość projektu

1 495 500,00 PLN

Wartość dofinansowania

747 900,00 PLN

Programu operacyjny

Inteligentny rozwój

Działanie

Proinnowacyjne usługi IOB dla MŚP

Opis projektu

Fabryka Makaronu Sp z. o.o. to firma działająca na rynku spożywczym, która produkuje wysokojakościowe  mąki oraz naturalne makarony.

W ramach pozyskanego finasowania firma zakupiła środki trwałe co umożliwiło uruchomienie produkcji mieszanki mąk wykorzystywanej do produkcji makaronu, pieczywa oraz ciast o innowacyjnym składzie. Dodatkowo pozyskane środki z funduszy europejskich umożliwiły min. opracowanie strategii marketingowej, przygotowanie szczegółowego modelu finansowego, wraz z uruchomienie linii technologicznej do produkcji nowatorskich produktów.

Projekt umożliwił wprowadzenie do oferty nowych produktów:  makaronów z mieszanek mąk strączkowych (linia Avellini sport wysokobiałkowy) oraz mąk podgotowanych strączkowych, stanowiących bazę dla makaronów. W efekcie  na rynku pojawił się makaron z mieszanek mąk strączkowych i innych mąk (np. ciemny ryż-groch) charakteryzujących się niskim wskażnikiem indeksu glikemicznego.  Stosowanie produkty  w diecie charakteryzujące się niskim współczynnikiem IG są ważne dla osób chorych na cukrzycę ale również zdrowych, którzy dbają o prawidłowe i zbilansowane odżywanie.

  • Nazwa Programu Operacyjnego: Inteligentny Rozwój
  • Nazwa poddziałania 2.3.1 Proinnowacyjne usługi IOB dla MŚP
  • Nazwa projektu: Zakup proinnowacyjnych usług w celu wdrożenia innowacyjnej mieszanki mąk bezglutenowych do produkcji makaronów, ciast i pieczywa
  • Nazwa beneficjenta: Fabryka Makaronu Sp z. o.o.
  • Wartość projektu: 1 495 500,00 zł
  • Wartość dofinansowania:  747 900,00 zł